11 Haziran 2019 Salı

Atatürk Ezanı, Kur’an'ı ve İbadet Etmeyi Yasakladı Yalanı


Bir çok Atatürk düşmanı Atatürk döneminde ibadet etmenin, ezanın okunmasının, Kur’an okunmasının yasak olduğunu söyler. Ama Atatürk döneminde hiçbir zaman ezan yasaklamadı, aksine Türkçe okundu. (1) (2) (3) Atatürk Kur'an'ı'da yasaklamadı. (4) (5) Aksine Türkçe'ye çevirdi. Bunun içinde 20.000 lira ödedi. İbadet etmeye gelince, ibadet etmek hiç bir zaman yasaklanmadı! Şimdi ezan, Kur’an ve İbadet etmenin yasaklanmadığına dair belgeler atmadan önce sizlere Atatürk'ün özel hafızı/hafızlarının bir kaç anısını göstermek isterim.

Atatürk Kadir Gecesi Ayasofya Camii’nde Mevlid Okutmuştu:
Yere Batan Camiinde okunan Yasin tercümesinden sonra Atatürk, beni huzurlarına çağırdılar, dediler ki:

“-Dinî merasim güzel olmuş, tebrik ederim. Halk büyük rağbet göstermiş. Cami küçük olduğu için fazla izdiham olmuş. Ayni merasimi Cuma günü Sultan Ahmet Camii’nde de tekrarlayınız.”

Bu direktifleri üzerine gereken hazırlıklar yapıldı. Cuma günü öğle namazından bir sat evvel dokuz hafızdan mürekkep bir heyet Sultan Ahmet Camiinde toplandılar. Camiin içinde ve dışında on bin kişiden fazla cemaat vardı. Fatih Camii hatibi Hafız Şevket Efendi tarafından hutbe okundu. Sonra Cuma namazı kılındı ve tekbir alınmaya başlandı. Cemaati teşkil eden on bin kişi tekbire iştirak etti. On bin hançerenin ilâhî bir vecd içinde aldığı tekbirler pek ulvî bir manzara arzediyordu.

Tekbir bittikten sonra Kur’ân-ı Kerimin bazı sûrelerinin Türkçe tercümeleri okundu. Mevlidi müteakip bir dua ile dinî merasim hitam buldu.

O akşam merasimin tafsilâtını Atatürk’e arz ettim. Halın merasime karşı gösterdiği alâkadan çok memnun kaldılar. Aynı merasimin Kadir Gecesi Ayasofya Camiinde de yapılmasını emir ettiler.
Aya Sofya Camiinde okunacak Mevlid, Türkiye’de ilk defa radyo ile yayınlanacaktı. 1932 senesi Ramazanının yirmi altıncı gecesi okunacak bu Mevlid için bütün hazırlıklar tamamlandı.

Akşam namazından sonra kapılar kapatıldı. İçerde ve dış avluda benzerine az rastlanan bir kalabalık vardı.

Ancak polisin yardımıyla müezzin mahfiline kadar gidebildik. Teravih namazını Hacı Faik Efendi kıldırdı. Namaz arasında ilâhi ve âyin-i şerif okundu. Hoparlörler camiin her tarafına konulmuştu. Bu dinî merasim Türkiye’den ilk defa radyo ile bütün dünyaya yayılıyordu.

Sıra Mevlide geldi. Yirmi hafızın iştirakiyle okunan Mevlid pek muhteşem ve ulvî oldu. Perde perde yükselen bu ilâhî nağmeler Aya Sofya Camiin cidarlarından Türkiye sathına ve bütün dünyaya yayılıyordu. Cemaat sanki büyülenmiş, gaşyolmuştu. Hele muazzam cemaatin de iştirak ettiği o tekbir sadaları, insana havalanacakmış gibi bir hafiflik hissi veriyordu. Bu ulvî ve ilâhî nağmeleri Atatürk de radyosu başında dinliyorlardı.

Ertesi akşam huzuruna çağıran Atatürk bana şunları söyledi:

“-Dinî merasimi radyodan takip ettim. Çok memnun ve mütehassis oldum. Arkadaşlarınız hafız beyleri yarın akşam saraya iftara davet ediyorum. Kendilerini haberdar ediniz.”

Atamın bu baha biçilmez iltifatları hayatımın en büyük manevî servetidir. (6) (7) (8) (8) (10)

Şimdi de Atatürk döneminde ezan, Kur’an ve İbadet etmenin yasaklanmadığına dair belgelere, şimdi size dönemin gazetelerini ve Hafız Yaşar Okur'un anıları ile ilgili belgeler atacağım:
































Şimdi de Hafız Yaşar Okur'un anılarına bakalım:









Şimdide Kur'an okumak yasaktı diyen arkadaşlar için Atatürk'ün hediye ettiği Kur'an'ları sizlerle paylaşacağım ama şunu da söyleyeyim Atatürk'ün döneminde onlarca din kitap çıkarıldı, +350.000 kitap dağıtıldı. (11) Neyse hiç uzatmadan Atatürk'ün hediye ettiği Kur'an'lara bakalım:




Not: Atatürk Kur'an hediye etmeyi çok severdi. (12) (13) (14)

Kaynaklar:

(1) Sinan Meydan, Atatürk İle Allah Arasında. 

(2) Sinan Meydan, Akl-ı Kemal, Cilt 4. 

(3) ataturkarsivi.blogspot.com 

(4) Sinan Meydan, Akl-ı Kemal, Cilt 4. 

(5) Sinan Meydan, Atatürk İle Allah Arasında. 

(6) Hafız Yaşar Okur, Atatürk'le 15 Yıl Dini Hatıralar. 

(7) Sinan Meydan, Akl-ı Kemal, Cilt 4.

(8) Sinan Meydan, Atatürk İle Allah Arasında.

(9) www.mustafakemalim.com

(10) www.isteataturk.com

(11) Sinan Meydan, Yüzyılın Kitabı.

(12) Sinan Meydan, Akl-ı Kemal, Cilt 4.

(13) Hafız Yaşar Okur, Atatürk'le 15 Yıl Dini Hatıralar.

(14) www.odatv.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Atatürk Ezanı, Kur’an'ı ve İbadet Etmeyi Yasakladı Yalanı

Bir çok Atatürk düşmanı Atatürk döneminde ibadet etmenin, ezanın okunmasının, Kur’an okunmasının yasak olduğunu söyler. Ama Atatürk dönem...